Brick prestižne nagrade

Brick prestižne nagrade

Brick – Ko govorimo o prestižnih nagradah na področju oblikovanja, je gotovo treba izpostaviti nagrade Brick Award. Eno najbolj prestižnih nagrad na področju opečnatih gradenj bodo leta 2018 podelili že osmič. Čeprav nagrado podeljujejo že vrsto let, pa še vedno verjamejo, da lahko v prijavljenih idejnih rešitvah najdejo nekaj novega, svežega in inovativnega. Vsaki dve leti se prijavijo arhitekti, ki skušajo z edinstvenimi, unikatnimi in drznimi arhitekturnimi rešitvami prepričati strokovno komisijo ter osvojiti laskavi naziv zmagovalec Brick Award. Katere stavbe in projekti bodo izbrane za prestižne in luksuzne?

Brick

Srečanje na Brick z vrhunskim arhitektom

 

Brick

Poslovna stavba v Lustenau, Austria

Z nagrado sem se srečala pred nekaj leti, ko sem imela na Dunaju čast klepetati z nekaterimi svetovno znanimi arhitekti. Nedvomno gre za smetano na področju arhitekturnih idej, zato priporočam spremljanje natečaja. Nenazadnje boste tako izvedeli, kateri materiali so najbolj kakovostni in kaj je v svetu gradenj najbolj v trendu.

Kaj je Nagrada Brick Award? 

Podeljuje se najboljšim arhitekturnim rešitvam, ki na inovativen način uporabljajo gradiva iz opeke, kot so opeka za zidove, fasadna opeka, opečnati tlakovci ali drugi izdelki iz gline. A inovativnost ni edina lastnost, za katero v podjetju Wienerberger, ki je idejni vodja natečaja, menijo, da odlikuje nagrajeni objekt. V vedno bolj kaotičnem svetu je prav, da se osredotočimo predvsem na uporabnost ter iznajdljivo porabo prostora. Kdo sta dva lanska zmagovalca, ki sta z izjemnim delom ne le zmagala ter osvojila prestižno nagrado, temveč sta tudi veliko doprinesla k družbeni odgovornosti?

Prvi izmed nagrajenih projektov je poslovni objekt House 2226 v Lustenau, ki predstavlja masiven objekt, zgrajen iz masivnih opečnatih blokov Wienerberger. To je stavba, ki vse leto brez avtomatiziranega prezračevanja, hlajenja in ogrevanja vzdržuje temperaturo v prostoru med 22 in 26 °C, kar zagotavlja najvišjo raven udobnega bivanja.

Drugi, a zato nič manj pomemben zmagovalec, pa je hiša z nazivom 1014, ki se nahaja v zgodovinskem španskem mestu Granollers. Je odličen primer, kako uporabiti neizkoriščen prostor, saj je njena zasnova izjemno dolga, a široka le 6,5 m, kar nam poda predstavo o izjemnih razmerah. Na željo stranke bo objekt razdeljen na dve neodvisni enoti, zato so arhitekti ustvarili območji interierja in eksterierja, sestavljenega iz intimnega doma, dela za goste, terase in atrija.

Tokratni Brick Award 18 daje velik poudarek naravnemu povezovanju z okoljem, geometriji, lastnostim, kakovosti gradnje in osvetlitvi. Projekti, ki jih bodo arhitekti prijavili, morajo biti dokončani v letu 2014 ali kasneje ter v veliki meri izgrajeni iz opeke. Ocenjevalo se bo tako novozgrajene stavbe, poslovne ali stanovanjske stavbe kot tudi obnove že obstoječih zgradb. Pomembno je, da so zgradbe energetsko učinkovite in ekološko sprejemljive. Odgovornost do zdravega bivanja znotraj omenjenih stavb kot do okolja sta glavni vodili.

O organizatorju…

Vas zanima še kakšen članek na portalu? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več