Brezplačna Izdelava Spletne Strani – Da, Tudi To Obstaja!

Brezplačna Izdelava Spletne Strani – Da, Tudi To Obstaja!

Vas zanima izdelava spletne strani, pa ne veste, kateri je za vas najboljši način? Je na spletu preveč informacij in nimate dovolj znanja, da bi ocenili, katera oblika je za vas najbolj primerna? Imate omejen proračun in iščete ugodnejše rešitve?

V članku si bomo ogledali primerjavo med izdelavo spletne strani s popularnim WordPressom in drugimi platformami za samostojno izdelavo strani (ang. website builder), kakšne so njihove prednosti in pomanjkljivosti ter cenovna dostopnost.

Kaj je spletna stran in zakaj je pomembna?

Spletna stran je najmočnejše orodje za komunikacijo in edinstven način za povezovanje s svetom. Ne glede na to, ali se odločite za izdelavo spletne strani, s katero boste delili svojo strast do glasbe, obveščali ljudi o svojem podjetju, prodajali izdelke ali iz kakršnega koli drugega razloga, lahko naredite to na različne načine:

  • najamete profesionalnega programerja, da vam izdela spletno stran po meri,
  • najamete poznavalca WordPressa ali jo v tem urejevalniku postavite sami,
  • ali pa izkoristite možnost enostavne, hitre in poceni (zastonj!) postavitve spletne strani z za to namenjeno platformo (npr. Wix, Squarespace, Bigcommerce, Minimum itd.).

Vsak način ima svoje prednosti in slabosti. Je pa dejstvo, da je spletna stran nujna spletna identiteta vsakega podjetja.

Spletna stran WordPress

WordPress je odprtokodni sistem za upravljanje vsebin (CMS). Sistemi upravljanja vsebin so prilagodljivi, vendar zahtevajo od uporabnika določeno predznanje ali pa vsaj pripravljenost na učenje. Po drugi strani so platforme za izdelavo spletnih strani manj prilagodljive, a enostavnejše za uporabo. Za nekoga, ki morda ni tehnično podkovan, lahko WordPress predstavlja prevelik zalogaj, saj se mora veliko naučiti. Za začetnike je precej zahteven. Občasno bodo uporabniki morda morali celo spremeniti kodo, da bo tema ali vtičnik deloval. Na žalost je treba WordPress vtičnike občasno konfigurirati za delo z vašo temo, kar lahko vključuje prilagoditev kode.

koda spletne strani

Spletna stran WordPress in njena cena

WordPress je načeloma brezplačen, vendar morate še vedno plačati naslednje fiksne stroške:

  • Gostovanje: dobite ga že od 1 € naprej (odvisno od ponudnika).
  • Domena: stane približno 10 €.
  • WP tema: jo sicer lahko dobite zastonj, vendar je zelo priporočljivo, da uporabniki kupijo plačljivo premium temo za dodatne module ali funkcionalnost. S premium temo namreč dobite tudi podporo razvijalca teme, kar je zelo dobrodošlo, če pride do težav pri postavljanju spletne strani. Strošek premium teme je okoli 60 €.

Spletna stran WordPress zahteva veliko časa, pozornosti in kar nekaj znanj, če želite, da bo končni izdelek tak, kot si želite. Pri tem lahko pride do nekompatibilnosti različnih vtičnikov, kar vam zna zelo zagreniti cel proces izdelave spletne strani.

Platforme za izdelavo spletne strani

Platforme za izdelavo brezplačnih spletnih strani vam omogočajo njihovo hitro in enostavno postavitev. Brezplačna spletna stran torej niso le sanje. Platforme vam pomagajo postaviti vašo spletno identiteto, tako da lahko začnete uveljavljati svojo spletno prisotnost, opremljeno z lastnimi elementi, vsebino in ponudbo vaše blagovne znamke, prilagojeno vašim posebnim poslovnim ciljem.

Platforme za izdelavo brezplačne spletne strani običajno delujejo na način »povleci in spusti«, ki vam omogoča enostavno prilagajanje elementov na strani. S tega vidika je ta način postavitve spletne strani vsekakor uporabnikom prijaznejši, saj ne zahtevajo poznavanja kodiranja. Skratka, platforma za izdelavo spletne strani zagotavlja ugodno in hitro rešitev. Začnete lahko iz nič in spletno stran objavite res hitro, tudi če nimate nobenih tehničnih znanj.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri platforme za izdelavo spletne strani?

Niso vse platforme za izdelavo spletnih strani enake. Katere so bistvene razlike med njimi? Na kaj morate biti pozorni pri izbiri? Upoštevajte spodnji seznam in približali se boste pravi izbiri.

  • Enostavnost uporabe

Za platformo za izdelavo spletne strani ste se odločili ravno zaradi enostavnosti uporabe, zato ne izberite tiste, ki zahteva od vas preveč vloženega časa za razumevanje platforme ali celo napredne veščine kodiranja. Poiščite preprosto, uporabniku prijazno platformo, ki vam omogoča enostavno izdelavo spletne strani. Preskočite krivuljo učenja in takoj začnite graditi čudovito spletno stran.

  • Kakovostne predloge

Vaši uporabniki lahko takoj opazijo spletno stran poceni videza. Izberite platformo, ki ima kakovostne, profesionalne predloge, ki so čiste in privlačne. To je vaša priložnost, da naredite močan prvi vtis, zato se izogibajte platformam, ki jim primanjkuje kvalitetnih predlog.

  • Hitre posodobitve

Vsebina je kralj! Vaša spletna stran potrebuje vrhunsko vsebino, ki se redno objavlja, posodablja in deli z uporabniki z namenom ohranjanja obiska na vašo spletno stran. Prepričajte se, da platforma olajša dodajanje in spreminjanje vsebine na vaši spletni strani.

  • Možnost SEO optimizacije

Omejenost platform za izdelavo spletne strani se velikokrat pokaže pri razširjenih funkcijah, ki jih lahko v WordPressu dosežemo v različnimi vtičniki. V kolikor imate željo po visokih uvrstitvah vaše spletne strani v Googlu, bodite pozorni, da boste za izdelavo spletne strani izbrali platformo, ki omogoča tudi optimizacijo spletne strani za iskalnike.

predloga spletne strani
Spletno stran si lahko izdelate sami preko Minimuma

Brezplačna spletna stran – naredite jo sami!

Platforme za izdelavo spletne strani se oglašujejo za brezplačne. Pa je to res? Dejansko vas lahko ta izbira stane več kot spletna stran postavljena v WordPressu.

Uporabniki platform za njihovo uporabo plačujejo mesečno naročnino (Squarespace, Wix). Višina naročnine je odvisna od funkcij, ki jih potrebujejo. Z osnovnim načrtom, ki stane 11 € (Squarespace) oz. 4,5 € (Wix), boste navadno imeli omejen dostop do integracij in blokov, razen če nadgradite na poslovni načrt, ki podpira e-poslovanje. Vendar še vedno plačujete provizije za transakcije. Nadgradnje spletnih trgovin stanejo med 26 in 40 € na mesec. Če povzamemo – več kot plačate, bolj napredne funkcije so vam na voljo.

Obstajajo tudi izjeme, ki bolj kot obljubljajo resnično omogočajo izdelavo brezplačne spletne strani. Eden izmed takih primerov je Minimum. Tudi tukaj imate sicer na voljo plačljivo premium možnost, vendar tudi z brezplačno verzijo dobite povsem funkcionalno spletno stran modernega videza in celo optimizirano za iskalnike po najnovejših SEO smernicah.

Platforme za izdelavo spletnih strani so torej enostavnejše za uporabo v primerjavi z WordPressom in namenjene tistim, ki potrebujete enostavno in hitro postavljeno spletno stran. Na kar morate biti pozorni je le to, da izberete pravega ponudnika glede na svoje želje in potrebe. Brezplačna spletna stran še nikoli ni bila tako dostopna kot je sedaj.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več