Botanični vrt oster v kritiki

Botanični vrt oster v kritiki

Botanični vrt se je končno odzval. Te dni smo bili priča, kakšen luksuz je lahko voda. Zlasti če jo narava ne pošlje. Najprej suša, potem pričakovano neurje in toča, nazadnje še nerazumevanje državnih ustanov, ki menda s figo v žepu opazuje vse skupaj od daleč. Kajti teorija in obljube so eno, praksa in resnična pomoč pa nekaj drugega. Ostre besede dr. Jožeta Bavcona, direktorja Botaničnega vrta Ljubljana, so upravičene in verjetno posledica razmer, s katerimi se soočajo.

Tokrat se na portalu dotikamo resne teme, ki na videz z luksuzom nimajo nobene veze. A se motite. Gromke besede Jožeta Bavcona so marsikoga spodbudile, da je začel razmišljati, kaj je v sodobnem svetu luksuzno. Kdaj je voda postala razkošje in kaj lahko še pričakujemo? Pomislite, ko naslednjič puščate teči vodo vnemar, pozabite zapreti pipo. Ali negospodarno ravnate z njo. »Ko absurdi dosežejo višek. Tudi rastline imajo pravico do vode ne le živali in človek. Žalostno je, da vrt,  ki je v osnovi raziskovalno izobraževalna in naravovarstvena ustanova in se aktivno ukvarja z ex-situ in in-situ varstvom rastlin dobi tako absurdno odločbo, ki ne sodi v čas poletja, ko je vegetacijske sezona na višku in rastline brez vode ne bi preživele niti nekaj dni, so živa bitja tako kot človek in živali,« je javnosti sporočil direktor vrta, ki je od leta 2008  celo zavarovan kot spomenik državnega pomena. Botanični vrt nima primarno vrtnarske dejavnosti, tudi se iz tega ne more preživeti.  Žal pa je  res, da od države dobi le dobro tretjino sredstev za svojo dejavnost, vse ostalo mora pridobiti na trgu vendar od samo to vrstne dejavnosti ne bi preživel. To je najmanjši del v njegovem proračunu.  Namesto, da bi ministrstvo za okolje podpiralo dejavnost naravovarstva in predstavitve le-tega v svetu, pošilja odločbe o prepovedi uporabe vode za dejavnosti vrtnarstva.  »Žalostno je, da lahko en inšpektor, ki niti nima znanja o delovanju vrtov v svetu, odloča o dejavnosti vrta.  Da je to organ istega ministrstva, ki bi moralo po vrt financirati zaradi mednarodnih obveznosti ex situ varstvo in situ varstvo rastlin, zatočišče za Cites in pa žal ne da niti centa za to dejavnost potem pošilja tako absurdne odločbe,« se je oglasil Botanični vrt.

Mimogrede – v letu 2015 so v Edinburgu dobili nagrado za ex-situ varstvo rastlin.

Nagrado podeljuje Svetovna organizacija botaničnih vrtov (Botanic Gardens Conservation International).

botanični vrt - logotip BV - Botanični vrt oster v kritiki

Botanični vrt Ljubljana

je bil leta 2007 predstavljen kot eden izmed 178 svetovno pomembnih vrtov, v knjigi  Botanic Gardens a living history, ki je izšla v Londonu. Na svetu pa je sicer preko 3000 botaničnih vrtov. Nenazadnje je Botanični vrt zanimiv tudi s turističnega vidika – morda bi ga lahko vključili v te programe še bolj?

Ko govorimo o pomanjkanju vode, res hudemu pomanjkanje vode, je človek na prvem mestu. A kaj naj človek brez zelenja? Brez hrane? Brez kisika? Saj poznate ta krog življenja. Kaj dela Slovenija – ta vodnata država-tako bogata z vodo da le redkokatera – v primerih suše? Koliko vode steče mimo nas, brez rešilnega programa za take razmere?
BOTANIČNI VRT

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.