Bomboniera, ki je nevarna

Bomboniera, ki je nevarna

Bomboniera z imenom Anthon Berg Luxury gold (400g) ni nobena luksuzna poslastica, čeprav jo kot tako označuje ime ‘luxury’. Primer je še en dokaz, da ni vse zlato, kar se sveti in da ne gre vsemu verjeti, pa čeprav obljublja čudovite okuse, nepozabna doživetja in podobno. Ta konkretna bomboniera je celo zdravju škodljiva in za človeka nevarna. To sicer ni edini tak odpoklic, a včasih se človek vpraša, kako je mogoče, da tovrstni izdelki sploh pridejo na police in kako je mogoče, da si nekdo, ki si v ime doda oznako luxury, lahko privošči tak spodrsljaj. Da ne bo kdo mislil, da škodljivi, napačni, oporečni izdelki prihajajo samo s Kitajske. Daleč od tega.

Bomboniera je pogosto naš izbor, ko iščemo darilo za rojstni dan ali za praznike. Še bolj zanimivo pa je, da ne gre za nek kitajski proizvod, ampak belgijskega proizvajalca, torej evropskega. Dobavitelj Kompas Shop je namreč iz prodaje odpoklical bonboniero Anthon Berg Luxury gold (400g) belgijskega proizvajalca Toms Group A/S. Zakaj? Proizvod lahko vsebuje delce plastike (kot posledica polomljene lamele na enem od proizvodnih strojev) v velikosti do treh centimetrov, zato je izdelek neužiten. Identifikacijski podatki izdelka so 941360 (artikel), 5774540941301 (EAN koda) in L09896 (šifra dobavitelja). Dobavitelj kupce prosi, naj izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo. Bomboniera je na splošno super darilo, a malo previdnosti ne škodi.

Lahko pa se je že zgodilo, da ste izdelek nekomu podarili, ta objave ne bo videl in bo bomboniero hotel pojesti čez čas. Ima lahko zaradi tega zdravstvene težave? Še kaj hujšega? Ne škodi, če od časa do časa pogledate na spletno stran Zveze potrošnikov Slovenije, kjer objavljajo odpoklice izdelkov; tudi igrač, izdelkov za nego in podobno. Kaj je trenutno še spornega?

– Set kozarcev Kamasutra

bombonijera

Kozarci Kamasutra za nič kaj zdravo uživanje.

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu je RAPEX so objavljeni kozarci, ki so (bili) na voljo tudi v Sloveniji. Kozarec Kamasutra 14/1992, set 6 kozarcev v kartonskem ovoju. Dobavitelja: Afirma d. o. o., Cesta na Ostrožno 109, 3000 Celje in Crea dom, d. o. o., Ljubljana, Litostrojska cesta 24, 1000 Ljubljana. Izdelki so bili v prodaji v poslovalnicah podjetij Engrotuš d.o.o. in Maridis trgovina d.o.o. ter še v nekaterih manjših trgovinah. Vzrok? Pri setu poslikanih kozarcev za žgane pijače je bila ugotovljena previsoka specifična migracija kadmija in svinca iz roba, ki ob uporabi pride v stik z usti. Izdelek zato lahko predstavlja tveganje za zdravje.

– Losjon za telo Laura Vandini

bomboniera

Ne namažite svojega telesa s tem losionom.

Losijon (200 ml) je proizvedel Nemec:Mann & Schröder, distributer pa je Müller Drogerija. Izdelek ima med sestavinami naveden izobutilparaben, ki ni več dovoljen v kozmetičnih izdelkih. Izdelek ni skladen z Uredbo o kozmetičnih izdelkih. Distributer je takoj uvedel umik, saj izobutilparaben sodi med hormonske motilce.

– Aqua make up barva za obraz in telo

bombonijera

Profesionalna krema? Ne ravno…

Aqua make up je barva za obraz in telo (rdeča, 10 ml). Znamka: celo ‘Professional aqua make up – ponavljam – ni vse kar piše professional, res profesionalno. Proizvajalec je Widmann SRL (Italija), stane sicer samo 5 €, ampak kljub temu. Če morate izdelek vreči stran, ni prijetno. Zato zahtevajte kupnino nazaj na prodajnem mestu. Vzrok odpoklica je vsebnost nedovoljene sestavine – barvilo CI 15950. Zveza potrošnikov Slovenije svetuje seveda, da ga ne uporabljate.

Vse ostale odpoklice najdete TU in jih toplo priporočam v branje.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več