Bo mladi evropski kuharski mojster Slovenec?

Bo mladi evropski kuharski mojster Slovenec?

Bo mladi kuharski mojster Rok Žurman Sloveniji prinesel nagrado EYCA? Konec leta, v novembru, se bo udeležil izjemno zanimivega tekmovanja mladih kulinaričnih mojstrov na Irskem. Njegova spretnost z inovativno pripravo hrane in ‘krožnikov’ kot pravimo, je v tem trenutku, ko Slovenija prodira na trgu butičnih turistično-kulinaričnih presežkov, zelo pomembna. Gurmani se že od nekdaj radi ustavljajo v naših restavracijah in gostilnah. Tokrat se zdi tekmovanje za našo državo še pomembnejše, saj naj bi evropska nagrada za mladega kuharskega mojstra spodbudila razpravo o trajnostnih živilskih in gastronomskih praksah, proizvodnji in porabi.

 

O kakšni nagradi je govora? European Young Chef Award (EYCA) podeljuje International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s sedežem v Barceloni. Namen tekmovanja je okrepiti vezi med regijami, članicami platforme IGCAT preko mladih kuharskih mojstrov, s spodbujanjem kulinaričnih inovacij ob uporabi tradicionalne kuhinje in lokalnih pridelkov. Tekmovanje poteka med 11 državami, Španija -Katalonija, Portugalska – Minho, Danska – Aarhus, Italija – Vzhodna Lombardija, Latvija – Riga Gauja, Irska – Galway, Nizozemska – North-Brabant,  Romunija – Sibiu, Grčija – Južni Egej,  Finska – Kuopio in Slovenija, vse članice IGCAT platforme.

V predtekmovanju zmagal Rok Žurman

V posameznih državah potekajo najprej predtekmovanja, nato pa najboljši posamezniki zastopajo svoje države na prestižnem evropskem izboru. Finalisti iz sodelujoče regije lahko v prihodnosti postanejo mladi kuharski mojstri ambasadorji IGCAT in tako še naprej podpirajo vrednote in načela lokalne prehrambne pestrosti. Slovenija je bila do sedaj zelo uspešna, saj sta se v letih 2016 in 2017 oba naša predstavnika uvrstila v sam vrh najboljših. Letos je prvič potekalo predtekmovanje na nacionalni ravni, in sicer na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Tekmovanja so se udeležili trije študenti in dijaki,  ki so se morali izkazati v pripravi modificirane jedi iz lokalnega okolja  od koder prihajajo. Strokovno komisijo pod vodstvom dr. Janeza Bogataja je najbolj prepričal Rok Žurman, ki je v svoj krožnik vključil bohinjsko postrv in raznolike lokalne pridelke. Letošnji predstavnik oziroma mladi kuharski mojster bo tako Slovenijo zastopal na evropskem tekmovanju 25. in 26. novembra 2018 na Irskem (Galway).

 

kuharski mojster

Blejska postrv izpod rok mladega Roka Žurmana

Na državnem predtekmovanju je bila prisotna tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki je poudarila pomen takega načina uveljavljanja mladega kulinaričnega znanja iz Slovenije v evropskem prostoru. To je navsezadnje zelo pomembno za bodočnost ustreznega gostinskega kadra, ki  predstavlja enega pomembnih temeljev turističnega razvoja Slovenije. Zato tudi članstvo Slovenije v mreži Evropskih regij gastronomije odpira nove možnosti ne le za zaposlovanje mladega gostinskega kadra ampak predvsem mednarodno izmenjavo znanj ter spoznavanj različnih lokalnih in regionalnih prehranskih kultur Evrope.

Predsednik strokovne komisije prof. dr. Janez Bogataj vidi v tekmovanju pomemben način pedagoškega dela na kulinaričnem področju v Sloveniji, kjer vedno bolj spoznavamo tudi pomen mednarodne izmenjave. Prav ta je najboljši način bodoče promocije kulinarične Slovenije,  s tem pa njene siceršnje razpoznavnosti v svetu. Lokalne in regionalne prehranske kulture so pomemben vir inovacij. Tradicije, ki so se skozi stoletja razvijale od vitalne živilske kulture in regionalne gastronomije ter lokalnih znanj, so zato pomemben vir inovativnih izdelkov in izkušenj.

Trajnostni lokalni, regionalni in svetovni prehranski sistemi so pomembni za našo prihodnost. Evropska nagrada za mladega kuharskega mojstra naj bi zato spodbudila razpravo o trajnostnih živilskih in gastronomskih praksah, proizvodnji in porabi.

Lokalni prehranski izdelki so pogosto edinstveni za regijo, iz katerega prihajajo. Prav tako lokalna in regionalna prehranska kultura, ki je pod čedalje večjim vplivom globalizma in agresivnih prehranskih multinacionalk, ustvarja razliko, ki poudarja dodano vrednost lokalnih proizvodov. Z zagotavljanjem prepoznavnosti mladim kuharjem, ki podpirajo lokalne prehranske izdelke, upamo, da bodo prispevali k bolj trajnostnemu razvoju in skrbi, kako nahraniti planet.

Ko beseda nanese na pojem kuharski mojster, smo si 20 let nazaj povečini predstavljali Francoze, tudi Italijane. Šele zadnja leta je promocija kulinarične Slovenije tako populistična, da se sami zavedamo svojih prednosti, znanj in mojstrov, ki jih imamo. Nekateri sodijo v sam svetovni vrh odličnosti.

Več podatkov o tem evropskem tekmovanju najdete tu https://www.eyca.org/

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več