Blejska kremna rezina slavna 65 let– prodali so jih na milijone

Blejska kremna rezina slavna 65 let– prodali so jih na milijone

Katera je prava blejska kremna rezina?

Blejska kremna rezina je vsaj toliko zaslužna za turistično slavo Bleda z jezerom kot otoček sredi jezera ali Blejski grad. In kot je običajno za vse odlične, znane in slavne reči, je prerekanja in debat o tem, katera je boljša in katera originalna, precej. Zgodba o Blejski kremni rezini je stara 65 let, naredili so jih na milijone, zdaj na dan vsaj 5 tisoč. In čeprav nekateri pravijo, da ni ta sladica nič posebnega, so jo v Milanu n Expo 2015 uvrstili med TOP 10 sladic, ki jih ne smete zgrešiti. Sončna nedelja, ki je minila s sprehodom ob jezeru na Bledu, se je tako seveda končala ob dobri kavi in kremšniti v Vili Prešeren, ki zadnja leta uspešno trži in združuje več slovenskih značilnosti.

 

Torej, nekaj podatkov o sladici z imenom blejska kremna rezina, ki držijo. Kakšna je njena zgodovina?

  • Rojstvo: 1953
  • Kraj rojstva: slaščičarska delavnica Hotela Park na Bledu
  • Oče: Ištvan Lukačević
  • Mama: vojvodinska krempita
  • Lastnosti: Po slojih od spodaj navzgor si sledijo listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo in sladkorni posip.
  • Mere: 7 x 7 x 7 centimetrov
  • Kako prepoznamo original? Ko jo položimo na krožnik, se mora celotna kremna rezina zazibati.
  • Kako preverimo svežino? Ko zabodemo vilice v skorjico, se mora slišati pok.

V Hotelu Park seveda zato pravijo, da se ve, katera je originalna blejska kremna rezina. Pred časom so v javnost spustili novico in mnogim vzeli sapo – narejeno več kot 12 milijonov Originalnih blejskih kremnih rezin? Če bi originalne blejske kremne rezine položili v vrsto drugo ob drugo, bi segale 840 kilometrov daleč oziroma od Bleda do Rima. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, bi nastalo 6,5 metra visoko obzidje. Še vedno se najde kdo, ki pravi, da blejska verzija v bistvu ni nek kulinarični presežek, saj je izhodišče za recept slavne kremne rezine mojstra Lukačevića star vojvodinski recept, razlika je samo v tem, da je polovico jajčne kreme zamenjal s stepeno smetano. Hja, ampak tega se je treba spomniti! Je treba narediti! In komur uspe narediti jed, po katerem te pozna malodane cel svet, je gladko malo car. Hm, le kako bi se zasukala zgodovina, če bi Ištvan sladico zaščitil? Tako pa danes drugi služijo na njegov račun.

blejska kremna rezina

Stvarnik blejske kremne rezine Ištvan. Danes bi lahko bil lastnik izjemno popularne blagovne znamke.

 

V več kot 60 letih so izdelali že več kot 14.000.000 kosov originalnih blejskih kremnih rezin. Zanje so porabili okoli 380.000 litrov smetane, več kot 863.000 litrov mleka, več kot 6.759.130 jajc, več kot 112 ton moke, več kot 300 ton sladkorja in več kot 78 ton vanilijevega sladkorja.

Med top 10 na svetu

Ko sem v senci, na mondeni lokaciji ob Bledu, kjer kava stane skoraj 4 evre, opazovala živahno dogajanje z izrazito mednarodno zasedbo ob jezeru, nisem ostala ravnodušna. V zadnjih letih so na Bledu naredili veliko. Z eno besedo: lepo. V vizualnem smislu in smislu ponudbe. Morda se najde kdo, ki pravi, da si ne morejo vsi privoščiti sladico in kavo v skupnem znesku 9-tih evrov in da je tak izlet na Gorenjsko čisti luksuz, rezerviran za petičneže. Nekateri res ne. A najpogosteje se taisti vsak dan ustavijo na kavi za 90 centov, na cigareti, pivu ali šilcu žganja. ‘Tega užitka si pa on ne bo vzel.’ Različna merila vsakodnevnih užitkov in pojmovanje luksuza pač. Vem pa nekaj, če sami ne bomo znali biti ponosni na slovenske posebnosti, značilnosti, dobrote, kako naj nas kot odlične prepoznajo drugi?

Tu in tam nam uspe kakšen veliki met. Na milanskem Expu 2015, ki je potekal pod sloganom “Hrana za planet, energija za življenje”, je bilo mogoče okušati tradicionalne sladice z vsega sveta. Med 10 sladic, ki jih obiskovalci preprosto niso smeli zamuditi, so organizatorji svetovne razstave uvrstili tudi biser slovenske kulinarike, blejsko kremšnito oziroma sladico blejska rezina. Šlo je za Conditusovo Blejsko kremšnito. Ta je namreč prejela prestižno nagrado, saj je bila sladica izbrana med 10 top sladic sejma, torej med »elitno sladico« vseh sodelujočih držav oz. razstavljavcev ob izjemni konkurenci. Podjetje Conditus so ustanovili v letu 2009 in v prostorih bivše restavracije na Mejnem prehodu Karavanke začeli s proizvodnjo Blejskih kremšnit. Pravijo, da jo po tradicionalnem receptu skrbno pripravljajo v slaščičarski delavnici Conditus še danes. Na dan spečejo testo in skuhamo kremo za 4.000 – 5.000 Blejskih kremšnit, ki jih izdelujejo povsem ročno. Za tako količino porabijo približno 2.500 – 3.000 svežih jajc dnevno!!!

kremna rezina bled

Vila Prešeren s tradicijo iz 19.stoletja; danes trendovska kavarna. Prenova pred desetimi leti je stala skoraj dva milijona evrov. Njihova kremna rezina z jagodami gre marsikomu v nos.

 

Originalna blejska kremna rezina ali blejska kremšnita; njena verzija s čokolado ali jagodami, ne pozabite uživati v trenutku. Na svetu, zlasti Balkanu, obstaja več ‘izvorov’ te sladice, tako da ne bi kdo pomislil, da se je sladica rodila v Sloveniji.

Različne verzije kremnih rezin oz. kremšnit v Evropi: https://en.wikipedia.org/wiki/Cremeschnitte

blejska kremna rezina

Danes obstajajo tudi novejše verzije kremšnit. Le ena je originalna, pravijo.

Originalna blejska kremna rezina je sestavljena iz več plasti: najprej je plošča listnatega testa, sledi kuhana vaniljeva krema, ki jo izpopolni stepena sladka smetana, pokrita s posladkano ploščo listnatega testa. Je priznana jed s poreklom, ki je ne morete kupiti kar vsepovsod. Menda je za to preveč dragocena.

Eden od receptov: https://www.kulinarika.net/recepti/302/sladice/blejske-kremne-rezine/


befresh

Promocijski dodatek

 

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več