Aspirin ima rojstni dan

Aspirin ima rojstni dan

Aspirin letos praznuje 120 let. Zagotovo si zasluži posebno mesto v zgodovini. Snov, ki jo je poznal že grški zdravilec Hipokrat v 5. stoletju pr. Kr. , saj je za zmanjšanje vročine in lajšanje bolečin uporabljal prašek, ki ga je naredil kot izvleček iz vrbovega lubja, je postala med najbolj prepoznanimi na svetu. Aspirin je sicer tržno ime za acetilsalicilno kislino (ASK), ki jo je leta 1897 izumil nemški farmacevt Felix Hoffman v podjetju Bayer. Uporabljal je salicilno kislino, ki so jo odkrili že leta 1829, vendar je natrijev salicilat povzročal precej hude želodčne težave, zato se je odločil, da ga bo s sintezo nekoliko omilil. Ste vedeli, da si je zdravilo prislužilo mesto v Nacionalnem muzeju ameriške zgodovine Smithsonian Institut v Washingtonu?

Aspirin. Ima veliko pristašev, milijone uporabnikov, pa tudi nasprotnikov. Poleg tega ni primeren prav za vse in vsakogar, čeprav so zadnje raziskave kar se pozitivnih učinkov pri zdravljenju določenih indikacij kar vrstijo. A 120 let zaupanja v ASK ni mačji kašelj, a koliko v bistvi poznamo zgodovino?

aspirin

Takole je bil videti leta 1899.

Začetki….

Natanko 10. avgusta 1897 je dr. Felixu Hoffmannu v enem izmed Bayerjevih laboratorijev, v nemškem mestu Wuppertal, prvič uspelo sintetizirati kemijsko čisto in stabilno obliko ASK. Od leta 1899 je aspirin kot učinkovito protibolečinsko sredstvo uporabilo že na desetine milijonov ljudi. Prva poročila zdravnikov o učinkovitosti ASK so družbo Bayer spodbudila k izvedbi uradnih kliničnih raziskav. Leta 1898 so bili objavljeni prvi rezultati raziskav z opisi ugodnih protibolečinskih učinkov ASK. Bayer je začel proizvajati zdravilo sprva v obliki praška, nato pa kot tablete. Aspirin je eno izmed prvih zdravil, ki so bila izdelana v obliki tablet, kar je olajšalo določanje in uporaba standardiziranih odmerkov. Kmalu so zdravniki začeli aspirin priporočati za zdravljenje glavobola, zobozdravstvene in telesne bolečine ter za zniževanje povišane telesne temperature ob prehladu ali gripi. Aspirin je hitro postal najbolj priljubljeno in cenovno dostopno protibolečinsko zdravilo na svetu.

in nadaljevanje

aspirin

Eno bolj prepoznanih zdravil na svetu

Zaradi svoje izjemne zgodovine je bil aspirin uvrščen v Nacionalni muzej ameriške zgodovine Smithsonian Institut, ki je v Washingtonu, D.C. Vključen je tudi na seznam zdravil ključnega pomena Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).  Poleg tega ima ASK še vedno pomembno vlogo v sodobnih raziskavah. Vsako leto je predmet približno 1.500 ali več objavljenih znanstvenih raziskav, vključno z raziskavami potencialnih prednosti uporabe zdravila pri drugih bolezenskih stanjih.

Varnost pomemben moment

Aspirin kljub svoji 120-letni zgodovini še vedno velja za učinkovito in preverjeno zdravilo proti bolečinam. Nedavne meta analize, ki so zajele 145 kliničnih raziskav, ki so trajale 20 let in v katere je bilo vključenih več kot 32.000 bolnikov, potrjujejo varnostni profil ASK v povezavi s prebavili, ko gre za kratkotrajno uporabo, skladno z navodili in za namene zdravljenja blagih do zmernih bolečin ter bolečin in povišane telesne temperature ob prehladu ali gripi. Poročila kažejo nizko pojavnost blažjih neželenih učinkov na prebavila in odsotnost resnih neželenih učinkov. Kakšno prihodnost bo prinesel aspirin?Bayer

……………………………………………………………………………………………………………

Oglasno sporočilo

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več