Alternativa plastičnim proizvodom

Alternativa plastičnim proizvodom

Zakaj alternativa? V teoriji se vsi strinjamo, kako strašno je, da vsako leto proizvedemo več kot 300 milijonov ton plastike, ki se ne razkroji, ampak onesnažuje in obremenjuje naš planet za naslednjih nekaj sto let. V praksi pa je vse drugače, še vedno živimo po starem.

Ste vedeli, da se za kilogram plastike porabi 85 tisoč litrov vode? Te tako dragocene tekočine. Da zaradi nje umira življenje v morju, se kontaminira zemlja in ob nepravilnem sežiganju onesnažuje ozračje? Prvi odločilni korak, ki bo morda prinesel spremembo, je ukinjanje oziroma zmanjševanje plastičnih vreč v trgovinah. A sleherni posameznik lahko z izbiro bolj ekoloških produktov z manj plastike vpliva na prihodnost.

Alternativa je prihodnost

Informacijo, da se v plastiki skorajda kopamo, poslušamo že leta. Pa si zaradi lastnega udobja, ki nam ga je prinesel material iz plastike, zatiskamo oči. Nihče ne dvomi, da je na marsikaterem področju potrebna njegova uporaba, so pa izdelki, kjer imamo izbiro. Kjer lahko s premislekom omejimo vsakodnevno količino odvržene plastike, ki meji že na norost.

Alternativa je tudi spreminjanje navad

alternativa-morje
Šele zadnje čase se javnost odziva na katastrofalne podatke o plastiki, ki se znajde v morju.

Zelo pomembno vlogo pri nas igrajo Ekologi brez meja, ki so s tem namenom zagnali projekt Plastika naša vsakdanja, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor. »Plastika za enkratno uporabo je postala en najbolj problematičnih odpadkov. Skupaj z ribiškimi odpadki namreč prispeva h kar 70 odstotkov odpadkov, ki pristanejo v naših morjih, 80 odstotkov plastike v morjih pa izhaja s kopnega.

V popisu za globalno akcijo World Cleanup Day 2018 so bili plastični odpadki prisotni kar na 2 od 3 odlagališč. Količine odpadne embalaže rastejo, delež kakovostne plastike pada, redno prihaja do težav pri prevzemanju, stopnja recikliranja je nizka, ponovna raba še redkejša, snovi pa redko zakrožijo večkrat. Z ozirom na vse to se Evropa in svet vedno bolj posvečata reševanju tega problema. Čas je, da se plastiki za enkratno uporabo posvetimo tudi v Sloveniji,« so odločni v društvu, ki ga vodi Urša Zgojznik. Imajo visoke cilje – na lokalni in svetovni ravni aktivno spreminjamo človeške navade in vzorce, ki so škodljivi za okolje. In skušajo ljudem dopovedati, da z malo truda lahko vsakdo pripomore k zmanjšanju njene količine in tako naredi tudi nekaj dobrega za okolje.

Imaš svojo vrečko?

S 1. septembrom lani je en mesec v trgovinah, v vseh slovenskih osnovnih šolah pa celo šolsko leto 2019, potekala ozaveščevalna kampanja o vplivu pretirane potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk na okolje s sloganom »Imam svojo vrečko!«. Kampanja je poudarjala pomen preprečevanja odpadkov kot sklop najpomembnejših ukrepov za čim manj nastalih odpadkov. S sprejetjem sprememb Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo se je Slovenija zavezala k naslednjim okoljskim ciljem glede potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk – letna raven potrošnje naj ne bi presegala 90 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2019 in 40 takih vrečk na osebo do konca leta 2025.

Kampanjo je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z: Društvo Svet staršev, Društvo Doves Fee – program Ekošola, Ekološko društvo Slovenj Gradec, Hofer, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, LIdl, Mercator, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Okoljsko raziskovalni zavod, Petrol, Spar, Trgovinska zbornica Slovenije, Zavod RS za šolstvo in Združenje ekoloških gibanj Slovenije. Prvi rezultati se že kažejo, čeprav bi si želeli še globlje ozaveščenosti. A navada je železna srajca. To je treba spremeniti. In alternativa je marsikje na dosegu roke.

Kaj bom storil zase jutri?

In če lahko plastično trgovinsko vrečko zamenjamo za trajnostno iz blaga, pleteno košaro ali pa vsaj eno plastično vrečko znova in znova nosimo s seboj, namesto da vsakič kupimo novo, kaj bi še lahko storili?

Na piknikih uporabimo steklene kozarce in domače krožnike in jih pač pomijemo.

Namesto plastičnih slamic obstajajo take iz bambusa, ali pa se jim enostavno odpovemo. Saj lahko pijemo tudi brez. Enostavna alternativa.

Plastične zobne ščetke lahko zamenjate s takimi, ki imajo ročaj iz bambus, le ščetine so iz kakovostnega nylona. Te se enostavno odstrižejo, ročaj pa je bioragradljiv. Dobite jih celo v zasebnih lekarnah in specializiranih trgovinah pod domačo blagovno znamko beFresh.

Ne nasedajte plastičnim zobotrebcem, v Ribnici delajo lesene že dolga desetletja in so na vseh trgovinskih policah.

Vsak trenutek bodo na policah 100% naravne ušesne palčke beFresh

Izogibajte se nakupu pijač na poti, pripravite si jo zjutraj in uporabite svojo steklenico. Če ne steklenico, pa vsaj tisto plastično, ki jo imate doma in jo znova in znova uporabljate.

Znate sami narediti jogurt, skuto, puding? Potem ga ne kupujte v trgovini z vso odvečno embalažo zraven.

Čistila v plastični embalaži nadomestite z domačimi čistili iz kisa in sode.

Ne kupujte na desetine in desetine plastičnih igrač, ki jih imajo otroci itak preveč. Ampak eno, dve preudarno, razmislite o igrah na prostem, družabnih igrah iz kartona,…

Na prvi pogled ni lahko, a če zavedamo velikosti pomena zdravega planeta za naslednje rodove in če pomislimo, da smo v Ribnem dobili celo zerowaste hotel, torej hotel, kjer so odpadke zmanjšali na minimum, da striktno ločujejo. In so v turističnem smislu doživeli pravi razcvet. Alternativa ni nekaj norega, odbitega. Je potreba, da ohranimo bolj zdrav planet.

alternativa-befresh

VAS zanima še kakšen članek na portalu Luksuz? IZVOLITE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več