Alergijski rinitis je resna nadloga

Alergijski rinitis je resna nadloga

Alergije so del spomladanskega časa. Tako lepo obdobje, pa nekaterim povzroči toliko skrbi. Alergijski rinitis ali seneni nahod pomembno vpliva na kakovost bolnikovega življenja, moti spanec, povzroči izostanek v šoli in zmanjša delovno storilnost ter vpliva na preživljanje prostega časa. Zdravnika sicer obišče večina tistih, ki imajo od zmerne do težjo obliko alergijskega rinitisa, medtem ko se z blago obliko bolezni po zdravniško pomoč obrne le nekaj odstotkov ljudi. Številke so skrb vzbujajoče, če vemo, da nezdravljen alergijski rinitis pogosto vodi v hujše bolezni. Kako blažiti spomladanske alergije? Saj veste, vaš prosti čas, vaše zdravje – vaš luksuz.

Alergijski rinitis je točno kaj?

Za kakšno zdravstveno težavo pravzaprav gre? To je alergijsko vnetje nosne sluznice, ki ga povzročijo alergeni, kot so cvetni prah, pršice, plesni ali delci kože nekaterih živali. Je zelo pogosta bolezen, ki prizadene 1O–2O odstotkov prebivalstva. Poznamo sezonski alergijski rinitis in trajni alergijski rinitis. Nekateri bolniki so alergični le na alergene, ki so v okolju kratek čas, na primer cvetni prah. Zato težave trajajo le nekaj tednov ali mesecev. Tej obliki rinitisa rečemo sezonski alergijski rinitis. Drugi bolniki so alergični na alergene, ki so v okolju vse dni v letu, na primer hišni prah ali plesni. Zato imajo stalne, vsakodnevne težave. Tej obliki rinitisa rečemo trajni alergijski rinitis. Spet drugi pa imajo težave z vsem mogočim, skozi vse leto, vsakodnevne težave pa nihajo oziroma se v času cvetenja močno poslabšajo.

Značilni simptomi alergijskega rinitisa

Alergijski rinitis običajno prepoznamo po prehladu podobnih simptomih, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu ali zamašen nos, ki se pojavijo kmalu po izpostavljenosti alergenu. Ljudje, občutljivi na sezonske alergene, kot je cvetni prah, kar imenujemo sezonski rinitis, imajo težave samo med cvetenjem rastline in se na to obdobje po navadi psihično pripravijo. Težave takrat trajajo običajno manj kot štiri dni v tednu in manj kot štiri tedne v letu. Ni pa vsak rinitis alergija. Najpogostejši vzrok rinitisa so okužbe z virusi. Poleg alergije so pogost in pomemben vzrok za trajni rinitis tudi povečana žrelnica, nepravilnosti v nosnih votlinah (na primer ukrivljen nosni pretin, okužbe nosne in sinusne sluznice, izpostavljenost dražljivcem, neželeni stranski učinki zdravil ali hormonske motnje. Pri  trajnih oblikah rinitisa se lahko razvijejo nosni polipi.

Zdravljenje ali samozdravljenje?

Od vsakega primera posebej je odvisno, kakšno obliko zdravljenja potrebuje in kako močno vpliva na kakovost življenja. Zdravljenje alergijskih bolezni se na splošno prilagodi teži bolezni, trajanju simptomov in morebitnemu ogrožanju življenja. Najpomembnejši in učinkovit način je odstranitev alergena. A vedno to ni mogoče. Kako si lahko vseeno pomagate? Večina rastlin sprošča cvetni prah v zrak v zgodnjih jutranjih urah, najvišja koncentracija je največkrat v dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah. Na obremenjenost s cvetnim prahom vplivajo tudi vremenski pojavi, saj se koncentracija poviša ob lepem, toplem vremenu in v rahlem vetru, zniža pa ob padavinah, močnem vetru in nizkih temperaturah. Ob večji obremenjenosti s cvetnim prahom svetujemo zadrževanje v zaprtih prostorih, zaprta okna v stanovanju in avtomobilu. Vendar pa lahko cvetni prah prinesemo v prostore tudi z obleko, čevlji in na laseh, domači ljubljenčki pa na dlaki, zato se oprhajte in zamenjajte oblačila.

Pogosto zelo potrebno in učinkovito je zdravljenje z zdravili. Ločijo med preprečevalnimi zdravili in olajševalnimi zdravili. Prva preprečujejo razvoj alergijskega vnetja. Začeti jih morate uporabljati takrat, ko se pojavi alergen. Recimo, ko pri pelodni napovedi izveste, da je začela cveteti rastlina, na katero ste preobčutljivi. Olajševalna zdravila pa le ublažijo simptome in ne vplivajo na alergijsko vnetje. Ta zdravila lahko prejmete le občasno.

Obstaja tudi specifična imunoterapija, kjer s podkožnimi injekcijami alergena ali kapljicami alergena pod jezik pomagajo bolnikom z najtežjo obliko bolezni, kar zmanjša imunsko in klinično odzivnost ob stiku z alergenom. Imunoterapija je za bolnika naporen način zdravljenja, ki se ga mora bolnik zavedati. Ko pa se odločate za samozdravljenje, ne preizkušajte neznanih učinkovin in za nasvet kljub vsemu raje vprašajte strokovnjaka. Ta vam bo najverjetneje svetoval, da kljub dodatnim metodam ne prekinete zdravljenja  z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik. Samozdravljenja ne priporočamo mlajšim od 12 let, starejšim od 60 let, nosečnicam in doječim materam ter bolnikom z astmo. Zdravnika obščite ob neprehodnosti nosu brez izcedka, izgubi voha, gostem zelenem ali rumenem izcedku iz nosu, krvavitvi iz nosu, bolečinah v ušesu ali težkem dihanju.

Spomladanske alergije so velika nadloga, vzemije jih resno

Sezonski pelodni alergijski rinitis

Pravimo mu tudi seneni nahod. Ima ga okoli 10 odstotkov odraslih, najpogosteje v starosti med 15 in 25 let. Povzroča pa ga pelod vetrocvetnih rastlin. Dobro je torej vedeti, kdaj cvetijo. Jelša in leska cvetita od januarja do marca, breza v aprilu, gaber konec aprila in maja, cipresovke pa kar od januarja do aprila. Tja do junija oljka, trave od maja do junija, ambrozija v avgustu in septembru, poleti in jeseni pa prav tako pelin, trpotec in kislica.

Sploh ni nedolžno

Alergijski rinitis torej ni le nedolžna nadloga sluznic »tam zgoraj«, ki povzroča le suh in srbeč nos ter voden izcedek, ampak lahko nepravilno zdravljen vodi v astmo. Astma je ena od najpogostejših kroničnih bolezni, spremlja pa jo stalno vnetje dihalnih poti.

  • Kako tesna je povezava med obema boleznima, pričajo številke; kar 80 odstotkov bolnikov z astmo ima tudi alergijski rinitis, ki je bil neredko prva težava bolnika.
  • Imunološki, tudi alergijski procesi v nosni in bronhialni sluznici so povezani, saj je alergijski proces, ki poteka kjer koli v telesu, torej tudi v nosu, del sistemskega dogajanja. Ta se s simptomi lahko pokaže v nosu, bronhijih, na koži ali v prebavilih.
  • Lokacija izražene bolezni je odvisna od dejavnikov okolja in od dednih determinacij posameznikovih celic.
  • Rinitis je tako lahko napovednik astme. Bolje se ga zdravi in zavira, uspešneje se preprečuje alergijski požar na drugem mestu telesa.
alergijski rinitis sonce
Začela se je tudi alergija na sonce

Na hitro nekaj alergij, ki jih poznamo:

-alergija na sonce

-alergija na posebne vrste hrane

-alergija na mraz

-alergija na laktozo

-alergija na laktozo

-alergija na cvetni prah

Alergijski rinitis se v pomladnem času še poslabša, zato se je dobro na to obdobje pripraviti.

Vas zanima še kakšen članek na temo ZDRAVJA? Izvolite klikniti.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.