Ko kozmetika stopi na višjo stopničko

Ko kozmetika stopi na višjo stopničko

Sploh veste, da imamo v Sloveniji tudi nekaj magistric kozmetike? In da je to redkost tudi v evropskem smislu? Po zaslugi strokovne ekipe pod vodstvom prof. dr. Janka Žmitka je omenjeno področje prestavilo v višjo prestavo in med drugim skrbi tudi za odgovornost delovanja kozmetičnih salonov. Sicer deževna sobota je v prostore stavbe Domus Medicus privabila veliko kozmetičnih strokovnjakinj, študentk šole VIST in vse tiste, ki jih inovacije na področju kozmetike in velnesa zanimajo zasebno in poslovno. Pozitivna energija in obilica zanimivosti na 7. Festivalu kozmetike in velnesa je dosegla svoj namen.

VIST

Predstavilo se je nekaj kakovostnih blagovnih znamk.

Festival sta tudi letos organizirala Oddelek za kozmetiko in Inštitut za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST). Osrednji del festivala so predstavljala tematsko različna in zanimiva strokovna predavanja, v katerih so bile predstavljene najnovejše ugotovitve s področja kozmetike in velnesa, med drugim tudi rezultati raziskav, opravljenih na Inštitutu za kozmetiko VIST, ter raziskav diplomantk obeh visokošolskih študijev kozmetike na VIST.

VIST

Na tovrstnih festivalih vedno najdete kakšno novost.

Tudi na letošnjem festivalu je bila ena izmed pomembnih tematik vpliv UV žarkov na kožo, čemur je bilo posvečeno uvodno predavanje Javnozdravstveni vidiki izpostavljanja soncu in vloga kozmetikov v preventivi, ki ga je izvedla mag. Simona Uršič, dr. med., spec. z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. S temo je nadaljevala Tanja Gutnik, dipl. kozm. v predavanju z naslovom Prednosti in slabosti izdelkov za samoporjavitev in pospeševanje porjavitve. Ves čas festivala pa je potekal tudi “Sončni kotiček”, v katerem so študentke dodiplomskega in magistrskega študija kozmetike na VIST analizirale poškodbe kože obiskovalk in obiskovalcev zaradi izpostavljenosti soncu, jim pojasnjevale in jim svetovale. Sončni kotiček sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo.

Posebna pozornost je bila namenjena prvi javni predstavitvi naprave za kvantitativno spremljanje obrazne mimike (NSOM), ki jo je v okviru priprave magistrske naloge iz kozmetike izumila zdaj že magistrica kozmetike Lucija Marn, VIST pa je za izum že vložil patentno prijavo. Najprej je Lucija Marn napravo in možnosti njene uporabe v kozmetiki, medicini, psihologiji idr. predstavila v predavanju, nato pa smo napravo lahko videli tudi v živo in si z njeno pomočjo intenzivnost mimike tudi izmerili.

Zelo zanimivo je bilo predavanje Vpliv aromaterapije na kakovost spanja pri starejših, ki ga je izvedla Špela Pišek, uni. dipl. kozmetologinja in diplomirana kozmetičarka, ki je razložila različne vidike aromaterapije, pomena poznavanja eteričnih olj in principov mešanja ter razložila rezultate raziskave, v kateri je proučevala vpliv mešanice eteričnega olja melise in ho-wooda na spanje starostnikov, s katero je tudi diplomirala na VIST. Njeno predavanje se je odlično dopolnjevalo z Aromaterapevtsko ustvarjalnico, ki sta jo med festivalom izvajali s kolegico Ester Fabjani, diplomirano filozofinjo, ki zdaj zaključuje študij kozmetike na VIST prav tako s temo s področja aromaterapije. Obe sta namreč v 3. letniku študija izbrali izbirna predmeta Kemija eteričnih olj in Aromaterapija in postali navdušeni aromaterapevtki.

Po predstavitvi na 15. Svetovnem kongresu antiageing terapije v Monaku letos pomladi je Laura Sardinšek, dipl. med. sestra in dipl. kozmetičarka, predstavila rezultate raziskave učinkov HIFU – nove ultrazvočne tehnike za pomlajevanje obraza (HIFU je okrajšava za High Intensity Focused Ultrasound) še na Festivalu. Podrobno je pojasnila principe delovanja ter razlike glede na običajne ultrazvočne terapije, radiofrekvenco in lasersko pomlajevanje, opozorila pa je tudi na potrebno dobro poznavanje anatomije obraza in protokolov za izvajanje teh terapij. Raziskavo je izvedla z napravo HUFI Shaper Iskre Medical v okviru priprave magistrske naloge, ki jo bo v kratkem zagovarjala, napravo pa je Iskra Medical napravo predstavila na svoji stojnici.

Na koncu je Mia Smolnikar, dipl. kozm. predstavila VIST-ove aktivnosti za sistematično vključitev kozmetike oz. pedikure v zdravstveni sistem obravnav diabetičnih bolnikov ter skupaj z dekanom VIST prof. dr. Jankom Žmitkom predstavila plan nadaljnjih aktivnosti in dogodkov v zvezi s tem. Aktivnosti so rezultat pobude na lanskem Festivalu, da bi bilo potrebno področje izvajanja medicinske pedikure ustrezno regulirati, VIST pa je v tem letu naredil v tej smeri pomemben preboj. Nadaljnje delo bo v koordinaciji VIST potekalo v delovni skupini, v katero so se že prijavile nekatere udeleženke, vabljeni pa so tudi vsi drugi zainteresirani. Interes lahko sporočite na kozmetika@vist.si

Pred začetkom programa ter med odmori so bile v veliki predavalnici projekcije izbranih kozmetičnih diplomskih raziskav, in sicer Značilnosti kozmetičnih izdelkov z liposomi na slovenskem trgu (A. Putrle, dipl. kozm.), Atopijski dermatitis in ključne sestavine v kozmetičnih izdelkih za nego (E. Dolenc, dipl. kozm.), Tatu kot del sodobne identitete (S. Djogić, dipl. kozm.), Nega starajoče kože doma v podravski in osrednjeslovenski regiji (B. Kocjan, dipl. kozm.), ter diplomskega projekta Sodobni editorial po inspiraciji Masajev (Š. Gliha, dipl. kozm.), prav tako pa vizažistično-fotografskih projektov – editorialov študentk kozmetike ter študentk in študentov fotografije na VIST, in sicer: Vile štirih elementov: ognja, vode, zemlje in zraka (Karolina Štepec, Nina Pečenko, Romana Sharbini, Lisa Brunec, Antonio Sunara), Peter Pan (Kaja Rogelja, Ema Oberžan, Teja Tušar, Mate Mioč, Samanta M. Knapič) in Pravljica ali resnica? (Špela Ocvirk, Maša Vlasova, Tina Urekar, Tin Puvaća, Erik Školiber, Gregor Ravnik), Cruella de Vil (Pia Krušič Turičnik, Lucija Kramer, Katja Kosmina, Lara Žitko). Slednji je v tej Dermanovi predstavljen posebej.

Na razstavnih prostorih so se predstavili PharmaSwiss s kozmetiko Dr. Grandel, Iskra Medical, ART-PE, Dakina Group, Zepter Slovenica z aparaturami, Paese Cosmetics z ličili, Neovita, Topmedicus, Essentiq Slovenia, Prokozmetika z negovalnimi kozmetičnimi izdelki, Akademija elitne kozmetike z izdelki za manikuro, Valens Int. s prehranskimi dopolnili, Kremca s portalom kremca.net, Be AIKON s celovitimi kozmetičnimi obravnavami, diagnostiko in izdelki ter Zavod AI – Akademija in VIST s svojimi izobraževalnimi programi. Medijski sponzorji so bili Dermanova, Kremca.net in Luksuz.net.

VIST

Podelitev diplom je bila zelo svečana

VIST

Za izjemno vzdušje je poskrbel Fake Orchestra.

Zvečer istega dne je VIST svečano proslavil 10-letnico ustanovitve in v okviru slovesnosti petič podelil diplome, tokrat 18 diplomiranim kozmetičarkam, 1 magistrici kozmetike in 6 diplomiranim fotografom in fotografinjam, prvič pa tudi 2 potrdili o opravljenem delnem študiju – modulu Aromaterapija.

Festival je odlično uspel in že se veselimo 8. Festivala kozmetike in velnesa, ki bo 15. septembra 2018.

Fotografije: Lucija Rosc

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več